Opleiding, werkervaring en SKJ-registratie
Beide gezinshuisouders hebben vijftien jaar pleegzorg- en gezinshuiservaring. Daarnaast beschikken zij over diploma's, werk- en levenservaring die relevant zijn voor het werk als gezinshuisouder.
Andrea heeft een diploma voor docent voortgezet onderwijs. Na twintig jaar werkzaam geweest te zijn als docent, mentor en vakcoach op een reguliere school heeft zij de overstap gemaakt naar het voortgezet speciaal onderwijs. Hier werkt zij als docent en persoonlijk begeleider van jongeren met internaliserende gedragsproblematiek die niet passen binnen regulier onderwijs. Andrea heeft middels een EVC traject haar SKJ-registratie behaald.
Arthur is in het bezit van het diploma HBO Social Work. Hij begeleidt jongeren tussen de 18 en 26 jaar die in een begeleid-wonen traject zitten. Met deze opleiding en werkervaring én zijn ervaring als gezinshuisouder is het aanvragen en verkrijgen van SKJ-registratie een reële mogelijkheid. De gezinshuisouders hebben ervoor gekozen om voorlopig één SKJ-registratie aan te houden. Voor het gezinshuis is dat voldoende.



Kwaliteitskeurmerk Gezinshuizen
Gezinshuis MOZAIEK Gouda is in het bezit van het Kwaliteitskeurmerk Gezinshuizen. Dit houdt in dat het gezinshuis ISO-gecertificeerd is. Tijdens een jaarlijkse audit door het Keurmerkinstituut wordt de kwaliteit van de gezinshuiszorg gecontroleerd en worden aanbevelingen gedaan voor kwaliteitsverbeteringen. Deze aanbevelingen krijgen een plek in het jaarplan dat de basis vormt voor de voortdurende verbetering van de gezinshuiszorg. Het gezinshuis is in het Kwaliteitsregister Gezinshuizen te vinden onder registratienummer: 2303501
Jeugdstem
Er is een onafhankelijke vertrouwenspersoon vanuit Jeugdstem betrokken op de kinderen in het gezinshuis. Deze vertrouwenspersoon komt vier keer per jaar langs in het gezinshuis om de kinderen persoonlijk te spreken. Daarnaast is er de mogelijkheid om de vertrouwenspersoon te benaderen via telefoon, app of email. De contactgegevens van de vertrouwenspersoon zijn voor alle kinderen in het gezinshuis beschikbaar en duidelijk zichtbaar.
Richtlijnen Jeugdhulp
Voor (wetenschappelijke) onderbouwing voor het pedagogisch handelen en voor praktische kennis over diverse problematieken en methodieken maken de gezinshuisouders regelmatig gebruik van de Richtlijnen Jeugdhulp. Deze richtlijnen geven aanbevelingen die kunnen helpen om de best passende hulp te bieden aan de kinderen in het gezinshuis.