Visie en kernwaarden

Elk kind zou moeten opgroeien in een stabiel gezin. Een veilige thuisbasis waar aandacht en liefde voorop staan. Een plek waar een kind mag wortelen en tegelijk de vleugels uit leert slaan. Waar het leert om verstandige keuzes te maken en met grenzen om te gaan. Waar fouten gemaakt mogen worden en waar ruimte is voor vergeving en nieuwe kansen. In zo'n veilige setting kan een kind zich ontwikkelen tot een stabiele, zelfstandige volwassene met een gezond gevoel van eigenwaarde. Gezinshuis MOZAIEK Gouda wil zo'n stabiele en veilige thuisbasis bieden. De gezinshuisouders geven hieraan vorm vanuit de volgende kernwaarden:

 

Rust, Reinheid, Regelmaat en Respect

Aan de traditionele 'drie R's' is nog een vierde toegevoegd: respect. Respect van kinderen naar de (gezinshuis)ouders. Maar ook andersom: respect vanuit de gezinshuisouders naar het kind en zijn/haar netwerk. Respect voor de ander in het algemeen. Zijn persoon, zijn mening, zijn spullen. En respect voor de Schepping.

 

Structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid

Het opvoedklimaat in Gezinshuis MOZAIEK Gouda is samen te vatten in deze drie woorden: structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid. Ze liggen in het verlengde van de drie R's. Elk kind is hierbij gebaat. De doelgroep in het gezinshuis heeft dit extra nodig.

 

Gemeenschap

De gezinshuisouders geloven dat de mens is geschapen in relatie tot de ander. Daarom vinden zij gemeenschapszin belangrijk. Een oud, Afrikaans spreekwoord zegt: 'It takes a village to raise a child'. Binnen de setting van de gemeenschap kunnen de (gezinshuis)kinderen positieve relaties aangaan, leren omgaan met verschillen en ervaren hoe het is om bij te dragen aan een groter geheel.

 

Kleinschaligheid

De gezinshuisouders vinden dat gezinshuiszorg het beste tot zijn recht komt in een kleinschalige setting. Niet in een grote 'toko' met pedagogisch medewerkers en ander personeel. Maar ingebed in een middelgroot gezin waarin centrale opvoedfiguren 24/7 zorgen en opvoeden. Een gezin waarin tijd en ruimte is voor persoonlijke aandacht.

 

Eenvoud en soberheid

Er zijn tendensen in de huidige samenleving die de mens laten geloven dat alles 'groots en meeslepend' moet zijn. Hoe gekker, hoe beter. Gezinshuis MOZAIEK Gouda wil zich onderscheiden van deze tendensen. Eenvoud en soberheid past het gezinshuis beter. Dat is iets anders dan saai. In het gezinshuis is het nooit saai. De gezinshuisouders geloven in de kracht van het gewone.

 

Plezier en gezelligheid

Plezier hebben in wat je doet. Dat proberen de gezinshuisouders de (gezinshuis)kinderen voor te leven. In hun taak als gezinshuisouder en in wat ze daarnaast nog doen. Plezier is volgens hen iets anders dan fun of entertainment. Vreugde is een beter woord. Vreugde beleef je samen. Dan komt ook gezelligheid om de hoek. Samen koffie drinken. Een spelletje doen. Of een legpuzzel. Een dagje uit met elkaar of een film kijken op de bank. Of met het gezin(shuis) op vakantie.

 

Dankbaarheid

Dankbaarheid als levenshouding voor ieder mens. We hebben zoveel gekregen. En we krijgen elke dag zoveel om dankbaar voor te zijn. Soms vergeten we dat. Dan moeten we elkaar daaraan herinneren.

 

Toekomstgericht

De gezinshuisouders zijn niet van de snelle oplossingen en handelen graag met het oog op wat duurzaam werkt op de lange termijn. Daarom maken ze soms keuzes die minder te snappen zijn op het moment zelf. Vaak is geduld nodig. En tijd. Daar is niet altijd begrip voor.

 

De gezinshuisouders geloven er niet in dat het leven maakbaar is. Ze zien daarom uit naar een betere Toekomst. Tot die tijd vormen zij, samen met alle (gezinshuis)kinderen en met de gebrokenheid en scherven van hun levens, een kleurrijk MOZAIEK waarin ieder gezinslid waardevol is en uniek.

Missie

Zegeningen kunnen pas vermenigvuldigd worden als je ze deelt. Dat is kort gezegd de missie van de gezinshuisouders: delen van wat ze zelf ontvangen hebben. Een fijne jeugd, een mooi gezin, een ruim huis, waardevolle vriendschappen en nog zoveel meer. De gezinshuisouders leven vanuit het besef dat alles wat zij 'bezitten' slechts aan hen is gegeven om te delen met anderen. In het bijzonder met hen die gebrek en gebrokenheid ervaren in het leven. 

 

In het gezinshuis worden de gezinsleden dagelijks geconfronteerd met de gebrokenheid van het leven en de brokstukken en scherven die dat met zich meebrengt. Al deze scherven samen vormen het kleurrijk MOZAIEK van het gezin. Het is de missie van de gezinshuisouders om kinderen een betekenisvolle plek te geven in dit MOZAIEK. Hen te laten ervaren dat vanuit gebrokenheid iets moois kan ontstaan. En dat elke scherf, elk gezinslid op zijn eigen wijze mag bijdragen aan het geheel.