Je kind in een gezinshuis
Als je kind in een gezinshuis gaat wonen, is dat niet uit luxe. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het thuis niet meer gaat. Soms is het een opeenstapeling van heel veel dingen door de jaren heen. Het gezinshuis is dan een uiterste optie waar je al lange tijd tegenaan zit te hikken. Een optie die je liever niet kiest. En dat is te begrijpen. Het kan ook dat er iets gebeurt waardoor alles opeens heel snel gaat. En voor je het weet, is je kind uit huis. Dat is een traumatische ervaring voor alle partijen. Wat de reden ook is, en hoe het proces ook verloopt, het is niet fijn als je kind niet thuis kan wonen.
Als je alles geprobeerd hebt en je kind toch in een gezinshuis moet wonen, dan moet je er met elkaar het beste van maken. Dat is vanuit de gezinshuisouders de basishouding. Zij doen hun 'werk' ook niet uit luxe. Ze zijn wel beschikbaar om jouw kind een thuis te bieden als het thuis niet gaat. En daarbij willen ze graag samenwerken met het biologisch systeem van het kind.
Samen zoeken naar het beste voor het kind
Gezinshuisouders zijn nooit de vervanging van biologische ouders. Wel nemen zij de dagelijkse zorg en opvoeding van een kind op zich zolang dat nodig is. De gezinshuisouders zullen altijd streven naar een goede samenwerking met de biologische ouders. En naar een positief contact tussen het kind en zijn/haar biologisch systeem op een manier die haalbaar is voor alle partijen. Daarbij laten gezinshuisouders zich ook adviseren door andere hulpverleners die bij het gezinshuis betrokken zijn zoals de gedragswetenschapper en ambulant werker.



Wanneer komt mijn kind in aanmerking voor een gezinshuis en hoe werkt dat?
Deze vraag hebben veel ouders. Gezinshuis MOZAIEK Gouda wordt regelmatig gebeld door ouders zelf die op zoek zijn naar een 'oplossing' als het thuis niet meer gaat. Soms is de nood dan al heel hoog. En dan duurt wachten lang als er nog niets geregeld of aangevraagd is. Het gebeurt ook dat ouders niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die er zijn voor hulp. Een uithuisplaatsing is niet altijd de beste oplossing. Vaak kan er hulp geboden worden in de thuissituatie. Die kan er soms voor zorgen dat uithuisplaatsing niet nodig is.
Wonen in een gezinshuis is een vorm van jeugdzorg. Om hiervoor in aanmerking te komen is een indicatie nodig vanuit de gemeente. Deze wordt afgegeven door de afdeling die zich bezig houdt met jeugd. Op de website van de gemeente vind je hiervoor meestal de juiste informatie.
Veel gemeenten werken met een zgn. 'sociale kaart'. Dat is een aparte website met een zoekfunctie waar alle hulp- en zorgaanbod te vinden zijn. De sociale kaart van een gemeente is eenvoudig vindbaar op internet via de gebruikelijke zoekmachines.
In elke gemeente is een 'Sociaal Team' actief. Dit team bestaat uit mensen die zich bezig houden met het sociale domein, waar ook jeugdzorg onder valt. Zij kunnen je helpen om de juiste hulp en zorg te krijgen voor je kind en je gezin. Er zijn ook veel gemeenten die een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben. Kortweg CJG. Het CJG kun je ook benaderen met je hulpvraag. Zij kunnen dan meedenken over de best passende hulp.
Misschien is er al hulpverlening betrokken bij het kind of bij het gezin als geheel. Dan is het verstandig om deze hulpverlening te betrekken bij het verkrijgen van een gezinshuisindicatie voor je kind en het zoeken van een gezinshuis.